Sommarens Köpfrossa avklarad

Då var äntligen Steams Sommarrea över och man kan sakta börja se över hur allvarliga skador ekonomin har tilldragit sig. Så brukar det i alla fall kännas men i år måste jag säga att det inte var lika farligt som det brukar. Väldigt många rea-spel var såna som varit på rea både 1 och 2 gånger tidigare vilket såklart innebär att man redan hunnit köpa dem.

Några nya spel att fylla på skämshögen blev det dock. Nämligen följande.

Sanctum

Sanctum är något så märkligt som ett svenskutvecklat Tower Defense/FPS spel. Eftersom jag är öppet TD-nörd så har jag varit lite nyfiken på Sanctum ett tag och när prislappen nu låg runt 35 spänn så gick det inte längre att tveka. Konceptet är ju spännande så hoppas spelet lever upp till det.

Fallout 3 GOTY-edition

Egentligen har jag ju redan spelat igenom Fallout 3 men jag begick en smärre synd när det var dags att skaffa New Vegas. Jag bytte in mitt ex av Fallout 3 för att få halva priset på NV. Nu satt jag där med en lucka i min Fallout-samling som inte var ok. Dessutom har jag alltid varit lite nyfiken på hur det ter sig på PCn då jag bara kört det på Xboxen tidigare. Tips på moddar någon?

Hinterland

Jag måste vara bra sugen på märkliga mixar i år. Hinterland är än värre än Sanctum när det gäller att djärvt blanda genrer. Eller vad sägs om Gruppbaserat action-RPG och stadsbyggar-SIM i ett? Andra säger i alla fall en hel del olika saker om det här udda upplägget och när jag förberett mig mentalt på att det mycket väl kan vara skit trots många positiva omdömen så bestämde jag mig för att 25kr kan det vara värt att få testa själv.

Mass effect 2

Lite samma som med Fallout 3 här. Jag hara bara spelat det på Xboxen tidigare och i och med att jag har 1an på PC så vill jag ju bänka mig en gång och köra igenom båda med samma karaktär för att få storyn sammanhängande. Dessutom är jag sugen på att prova att spela med kvinnliga Shepard eftersom så många säger att hon är så mycket bättre på röstskådespeleriet.

I morgon händer något spännande inom spelvärlden men vi får se när jag kan tala mer öppet om det.

Dessutom åker jag på familjesemester upp längs västkusten nu i veckan med stopp på Orust och vid Nordens Ark. När jag kommer hem därifrån kommer nästa inlägg i Nostalgi-serien och jag kan teasa lite med inlägget kommer handla om ett strategispel.

Hype utan sans

Då och då så skenar spel-sfären och stämmer upp i en gemensam hyllning av något spel och precis som när man förvillat sig in i en kyrka under ungdomen så står jag där och förstår inte vad det är folk är så till sig om. Här kommer några spel som får mig att känna att spelskribenter och tyckare borde ta en kalldusch.

Halo-Serien (Xbox, Xbox360)

Fattade inte från början och fattar inte nu. En del hyllar Halo för att man äntligen kom ur korridorerna som de flesta andra FPS höll sina banor inom. Men njae..  Det är en korridor även om det är utomhus och lite bredare. Warthogen då? Nej verkligen inte..  sämre körfysik får man ju leta efter. Förstår inte varför utvecklare envisas med att slänga in fordon om man sen ska skita i att göra det bra. (Japp rymdbanorna i Reach, jag tittar på er).

I 4 delar så har monstren varit desamma, vapnen varit de samma, korridorerna varit de samma och utomhusmiljöerna varit de samma, och gemensamt för dem alla är att de saknat en känsla av liv.

Halo Zero

Game Dev Story (iPhone, Android)

Förra sommarens stora snackis på den bärbara marknaden. Spelet där man driver sin egen spelstudio i klassisk management-stil. Min misstanke här är att folk var så kåta på att få känna att man hade kunnat “gjort det bättre själv” så man helt lyckades bortse från att spelet var riktigt ytligt och begränsat. Ett mindre omfattande management-spel får man leta efter faktiskt och ca 14 av 20 spelår så orkade jag helt enkelt inte klicka igenom samma slinga av moment längre. De få val man kunde göra verkade knappt påverka utgången av spelen eller andra händelser heller. Tex så gav en av de billigaste träningsformerna alltid bättre resultat än en annan som var 4 gånger så dyr.

Nu har jag inte testat Kairosofts nya spel “Hot Springs story” men jag kan sätta pengar på att även om det säkert är ett bättre spel på alla sätt så kommer det inte bli lika poppis..  varför?  För att det var just spelutvecklar miljön folk gillade med Game Dev Story…  inte själva spelet.

500x_brokeback_game_dev

Call of Duty-serien (Multi)

Visst… dom här spelen är ju bra det ska man ju inte ta ifrån dem. Men de är ju också otroligt platta och saknar helt spännande element som lyfter dem de minsta över standardmallen för militär-shooters. Vad gäller spelupplevelsen kan jag inte hitta något som Call of Duty-serien gör bättre än Battlefield serien och efter att ha spelat Battlefield Bad Company 2 en stund online så känns Black Ops som ett ihophafsat barnspel. Möjligen uppskattas det av MTV-generationen som tycker det är ok att man dör ca 15sek efter varje spawn och att man ersatt taktik med att helt enkelt spawn-zerg-rusha fiendelaget.

Gör det enda rätta och köp Battlefield 3 när det kommer och glöm Call of Duty. (<-Gratis konsumentupplysning)

blackops_2

Portal (Multi)

Nu vet jag att jag är på hal is och jag ska kanske förtydliga att jag tycker att Portal var ett bra spel. Till och med riktigt bra. Med både hjärta och hjärna och glimten i ögat. Men den nästan religiösa affektion många visar Portal-franchiset så här i Portal 2 tider är svårbegriplig. Med något enstaka undantag så bjöd ju inte pusslen på någon större utmaning och handlingsmässigt hade man ju gjort det rätt lätt för sig om man nu vill göra ett spel med massa pusselrum: En testanläggning och en försökskanin.  Nu har jag dock inte spelat 2an eftersom 1an inte bjöd på något som motiverar en prislapp på 500 spänn för 2an.

Ett bra spel som sagt. Och värt sitt pris ;) Men hysterin kring det nu är överdriven.

portal-thumb-410x378

 

 

Sådär..  nu är det bäst jag slutar innan ni Rage-quittar. Jag ska ta och skriva ett inlägg om underskattade spel med. Det finns det ju mängder av och de behöver den extra uppmärksamheten mer än de här ovan.

 

Tack för idag.

10 spel jag ser fram emot 2011, del 2

Nu var det ju några veckor sen jag listade de första 5 spelen i min längtan-lista inför det stundande spelåret och ett av de spelen har redan hunnit släppas. Nu i veckan släpptes nämligen Magicka och även om man måste ge en känga till paradox/arrowhead för att det var helt centrala delar av spelet som helt enkelt inte fungerade vid release så måste jag ändå säga att jäklar vad kul spelet är. Men det här inlägget ska ju ta upp resten av dom efterlängtade spelen så här kommer dem.

Deus Ex: Human Revolution

New-Deus-Ex-Human-Revolution-Screenshots-Released

Det känns som om det var alldeles för längesedan det kom ett spel i samma anda som det utmärkta Deus Ex men desto mer logiskt att det är ju Deus Ex som återkommer i ny och till synes riktigt snygg skepnad. Kan inte påstå att jag läst på mig speciellt mycket om Human Revolution men att testare bedömer det som mer Deus Ex än Invisible Wars borgar för att det inte kommer bli helt tokigt. Har dom lyckats få till situationslösningen så öppen som dom påstår så kommer det här vara riktigt skoj och kanske till och med borga för flera genomspelningar.

Shogun 2: Total War

nrgc8vx9eiybampch05fxhglot8yz4b6

Egentligen har tjusningen med den här serien sjunkit lite för min del. Empire och Napoleon har varit riktigt klockrena bortsett från att AIn som alltid är undermålig, men ändå känns det som att höjdpunkten för serien var med Medieval II och frågan är om det någonsin kommer bli samma sak igen. Kanske beror detta till viss del på min fascination för allt som har med medeltiden att göra iofs men oavsett så har det blivit en liten fixidé att jag ska ha alla Total War-spel och jag VET ju att även det här kommer vara ett bra spel.

The Elder Scrolls V: Skyrim

skyrim-screenshot-gameplay

The Elder Scrolls-spelen är ju lite av ikoner inom RPG-genren och tveklöst kommer Skyrim leva upp till samma status. Självklart kommer det även vara ganska buggigt vid release osv men ändå. Bethesda kan det här med stora öppna rollspel och jag ser fram emot att härja runt bland Nordsen uppe i vinterlandskapen. Det känns dock skönt att dom uppgraderat till en ny spelmotor för Skyrim, Oblivion/Fallout-motorn börjar visa sina ålderstecken lite väl tydligt nu. Hoppas att Skyrim kommer vara lika häpnadsväckande snyggt som Oblivion var när det kom.

Diablo III

diablo-32

Egentligen tror jag inte ens att det här spelet kommer komma i år men tänkte att jag skulle köra med lite “positive reinforcement” här och låtsas att jag räknar med en release i år så kanske det på något sätt blir verklighet. Spelet i sig kräver väl ingen direkt presentation så tänker inte älta något om klasser och hackn’slash, m.m  utan bara konstatera att Blizzard inte gör nägra dåliga spel och Diablo kommer bli årets spel OM det kommer ut i år.

Crusader Kings II

Crusader Kings II Alpha - Vassal Opinions

Även det här spelet kan vi väl egentligen räkna med att det kommer bli försenat och inte alls släpps i år men eftersom det är mer regel än undantag numera så går det inte riktigt anpassa sin lista efter heller.
Även här är det mycket min fascination för medeltiden som spelar in och jag gillade Crusader Kings I skarpt. För er som inte känner till spelet så är det ett strategispel som sätter fokus på statsledningarna istället för på arméerna. Givetvis är det fortfarande en hel del krigande (det är ju ändå medeltiden) men större delen av spelandet går ut på att sköta relations-spelet mellan folk i kungahuset. Ska man gifta bort sin dotter till den eller den och ska man ge några titlar grannlandets prins för att säkra ett fredsavtal osv osv. Nördigt men skoj.

 

Självklart finns det massa andra spel som ska komma ut i år som jag är sugen på att spela som Mass Effect III med mera men listan har bara 10 platser och resten får komma som glada inhopp under året istället.