Några timmar in i Fallout: New Vegas

Nu har jag hunnit spendera några timmar på vandring i Mojave-öknens hetta och det är lite blandade känslor för spelet hittills om jag ska vara ärlig. Först ska jag väl kanske säga att jag var helt galen i 3an och har spenderat 100+ timmar med det. Och kanske är det just det som är både succén och problemet med New Vegas. Det är i grund och botten samma spel. Visst..  det är annan karta.. andra NPCs.. annan handling, men spelmotor och stilen/presentationen är identisk med 3an och många gånger känns det som att man spelar 3an men att man är på något ställe man hittills inte utforskat.

Något som dock är helt nytt för New Vegas är möjligheten att spela spelet i Hardcore Mode. Inte hardcore mode som i Diablo 2 som tur är så man får ladda om ifall man får en deathclaw i ryggen. Det som dock skiljer Hardcore mode från det vanliga är bland annat att ammunitionen väger. I 3an hade man ganska många tusen skott till alla sorters vapen på sig så man bekymrade sig aldrig om ammo. Det måste man göra här om man kör hardcore. Likaså måste man se till att man äter, dricker och sover regelbundet. Värst av allt är dock att alla healing-items bara är heal over time istället för instant så nu kan man inte pumpa i sig 4 stimpacks på raken och vara upp på max hälsa under en strid.

Jag har satt igång mitt spelande på Hardcore mode. Jag tror det kan göra spelet extra roligt… speciellt i slutet som i Fallout 3 var alldeles för lätt. Men det kan också göra spelet jobbigt om man måste jaga vatten hela tiden osv. Som tur är kan man slå av det när man vill om man känner att det inte funkar för en. Återkommer med hur det går med det :)

Egentligen hade jag velat spela Fallout New Vegas på PCn..  för jag gillar PC som spelplattform. Jag kanske inte är lika inbiten som tex Aftonstjaerna även om jag håller med om många av argumenten. Att det blev Xbox360 versionen av New Vegas handlar till viss del om ett ställningstagande.

Köper man spelet till PC så tvingas man på Steamworks som DRM. Dvs man måste knyta sitt ex av spelet till sitt eget steamkonto och sedan vara inloggad på det när man spelar. Hur löser man då när ens 12-åriga bonusbarn vill spela samma spel på sin dator. Då behöver han vara inloggad på mitt konto med det resultatet att jag inte kan spela något av mina andra steam-spel samtidigt.  Jag kan iofs tycka att det är ok att jag inte kan spela ett spel på 2 datorer samtidigt. Men ska grabben inte kunna spela ett spel jag köpt samtidigt som jag kan köra något annat på den andra datorn?

Så därför blev det xbox. Där kan han köra med sitt account.. och sen kan jag köra med mitt account. Som det borde fungera. Hoppas spelbranchen lägger ner att sabotera för betalande kunder snart.

Eller vad har ni för åsikter om DRM-metoderna? Påtvingad Steamworks osv?

Men nu när har lilltjejen somnat så nu är det dags att ge sig ut på vidare ökenvandring.

Bookmark the permalink.

2 Comments

 1. Trevligt att se en ny blogg blomstra upp! Den här lägger jag i mitt RSS-flöde!

  OT: Jag tycker nog ändå att Steam är den absolut bästa DRM-lösningen på PC. Bäst hade ju givetvis varit helt utan DRM ;)

  Jag älskade att jag kunde köpa Civ 5 i butik för att få den ”fina” boxen och sen samtidigt att jag slipper ha skivan i då jag bara kan skriva in serienummret i Steam och sen tanka ner det till alla mina datorer så jag kan spelade det överallt, fast inte samtidigt då ;)

  • Tack för kommentaren. Kul att se någon hitta hit :)

   Jag kan hålla med om att Steam är den bästa DRM-lösningen så länge man lägger till ”så länge man är ensam spelare”. Jag gillar Steam och så länge det funkar med 1spel/1konto/1person så är det klockrent men när man är flera som är intresserade av samma spel i hushållet så fungerar systemet med klient/konto klart sämre. Av den anledningen väljer jag hellre att köpa från Gamersgate om priserna är liknande. Där slipper man klient och att vara inloggad med konto för att spela. Tyvärr innebär det ofta Securom men ibland är det istället helt DRM-fritt för att kompensera :)

   Har inte köpt Civ 5 än men gjorde likadant med Dawn of War 2 och håller med att det är perfekt att ha spelet tillgängligt online och slippa skiva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>