Årets bästa bärbara/mobila spel

Jag är egentligen inget större fan av bärbart spelande. Inte så att jag inte gillar bärbara spel. Jag tycker bara det är alldeles för sällan jag finner lämpliga spelstunder utanför hemmet för att det ska vara lönt att skaffa några bärbara konsoller. Som tur är så har det ju kommit mobiltelefoner som är fullt dugliga spelmaskiner som räddar mig dom där stunderna när kundernas ”det tar bara 20 minuter”-besök i serverhallen visar sig ta 3 timmar istället. Med andra ord är det tur att årets bästa bärbara spel: Majesty: Fantasy Kingdom Sim är tillgängligt till mobiler.

Majesty: FKS är ett i grund och botten ett RTS där man bygger upp sin ”bas” med olika byggnader och sen bygger hjältar som ska ta sig an de olika monster och andra odågor som plågar de olika områdena i kungadömet. Det som skiljer Majesty från de flesta andra RTS är också det som gör att det lämpar sig så väl för mobila enheter.

Dvärgar växer upp som svamp ur marken egentligen.

Dvärgar växer upp som svamp ur marken egentligen.

Det är nämligen så att man inte kan kontrollera sina hjältar, de lever sitt eget liv. Det man får göra är istället att utfästa belöningar för det man vill att dom ska göra. Hjältar gillar nämligen guld och skatter som ni säkert redan vet. Har du fått upp en ”undead crypt” på kartan så klickar man på den och väljer belöning man vill utfästa sen väntar man bara på att hjältarnas girighet ska driva dom till att röja upp på kyrkogården.

Rent produktionsmässigt så är grafiken snygg och tydlig och som redan nämnts så fungerar kontrollen riktigt bra. I mångt och mycket skulle det här lika gärna kunna vara ett spel på datorn. Dessutom är spelet långt. Riktigt riktigt långt. Ett scenario kan lätt ta mellan 30 minuter och 1 timme och spelet innehåller 16 scenarion. Det är dock inget problem att scenariona är långa eftersom det är riktigt smidigt att savea. Alltsom allt är Majesty värt att utmärka som Årets Bärbara för att det helt enkelt gör alla rätt. (förutsatt att man gillar spelmekaniken såklart)

Majesty: Fantasy Kingdom Sim finns till iOS och Android och kostar typ som en kopp kaffe på café.

En andra plats i den här kategorin går till: Great Little Wargame eftersom det helt enkelt är ett Bra Litet Krigsspel.

Bookmark the permalink.

11 Comments

 1. Ooh, det verkar intressant!

  • Det är intressant. Majesty kom till PC för år och dar sedan och det här är i princip samma spel. Fast polerat.

   Det finns en Lite-version som är gratis om man vill testa några scenarion först.

 2. Detta hade jag totaaalt missat! O:
  Låter trevligt och jag ska genast kolla upp det!

  ”Jag tycker bara det är alldeles för sällan jag finner lämpliga spelstunder utanför hemmet för att det ska vara lönt att skaffa några bärbara konsoller.”
  Jag använder NDS/PSP i sängen och sånt. Mycket värt :D Spelar nästan aldrig när jag är nån annanstans än hemma.

  • Hade det gått hade jag kanske också gjort det men min fru är extremt lättväckt så det går inte gärna att spela något i sängen här hemma. :) Tror inte ens det går att spela på mobilen i sängen.. hon skulle vakna av ljudet av fingret som dras över skärmen typ, hehe.

 3. Låter ju underbart det här spelet! Blir nog första som jag betalar för till nya mobben :D

  • Kul att det verkar intressant. Finns en gratis Lite-version att testa med om du vill vara på säkra sidan innan köp men det är det spel jag spenderat mest tid med och haft roligast med på mobilen.

 4. Wow, det där ser riktigt nice ut. Lägger till på ”att spela”-listan!

  • Tror inte du blir besviken om det låter intressant på min beskrivning. Det finns dock Lite-version om du vill vara på säkra sidan och testa först.

 5. Detta måste jag testa! NU! :-)

 6. Vad charmig grafik det är! Älskar 2D sprites, men om jag ska hitta några nuförtiden måste jag nästan alltid gå till bärbart. Gillar konceptet också, får bli att kolla upp det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>