Årets Nykomling

Det är inte det lättaste att utse årets nykomling ett sånt här år som ju kantats av otaliga uppföljare så långt jag kan se i spelhyllorna men några nytillkomna finns det ju ändå. Bland storspelen syns bla L.A. Noire, Bulletstorm, Rage och Dead Island men jag intresserar mig för ett spel som inte haft samma marknadsföringsbudget men som ändå lyckades skapa sig ett internationellt genomslag. Spelet jag tänker på är Magicka som utvecklades av svenska Arrowhead Studios.

Magicka bjöd på störtskön humor och ett helt hysteriskt gameplay som gjorde sig som allra bäst tillsammans med ett knippe vänner online. Man dödade varandra, skrek åt varandra och skrattade med varandra.

Jag gillar dessutom att Arrowhead valde att göra några otippade designval som ändå visade sig tilltala publiken. Man skippade det här med Loot, Man skippade det här med levels och skills. Man skippade till och med det här med Mana trots att allt handlade om magi. Man kunde spamma så mycket spells man hann med och eftersom friendly fire alltid var på innebar det oundvikligen att man dödade varandra lika ofta som man dödade fienderna. Ett annorlunda recept som ändå smakade utsökt.

En andraplats i den här kategorin vill jag ändå ge till L.A. Noire som vi kanske inte kommer få se mer utav men att sälja i den utsträckning som LA Noire gjort under ett nytt okänt namn och med en spelidé som var riktigt vågad är värt en eloge.

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Magicka är verkligen helt underbart, synd att många verkar ha missat det :(

  2. Magica har legat lite på min ”vet inte om det är bra, men det har fått schyssta recensioner så jag ska nog skaffa det när jag betat av min spelhög lite”-lista. Jag har förvånansvärt många spel på den listan. :P

    LA Noire kan jag nog hålla med om, däremot. Jag har väl spelat ungefär halva spelet, och även om jag inte är OMG-OMG-OMG-frälst så är det helt okej. Intressant spelmekanik och ansiktsanimationer att dö för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>