Årets Spel #5

Då har det blivit dags att den här veckan lista de spel vi tyckt varit allra bäst under året och naturligtvis börjar vi på plats nr 5. När jag har valt ut mina kandidater till den här listan har jag gått efter en blandning av hur lång tid jag spenderat med spelet och hur roligt det varit och hur stor chans jag tror att det är att jag kommer fortsätta ha roligt med spelet.

Min 5e plats vill jag faktiskt ge till ett indie-spel som finansierade sin utveckling genom att köra Minecraft-modellen med en betal-Beta. Jag hoppade på betan efter att ha hört min favoritpodcast prata sig varma om spelet flera avsnitt och jag blev inte besviken. Spelet jag pratar om är Frozen Synapse. Ni som följt den här bloggen ett tag kanske minns att jag skrev om det i ett tidigare inlägg.

Modernt schackbräde

Modernt schackbräde

Frozen Synapse blandar taktik och strategi och serverar det i ett väldigt visuellt stiliserat paket. Temat är Tron-liknande rena blåa färger och linjer. Spelsystemet enkelt men välslipat. Spelet går till så att man planerar vad ens enheter ska göra under 5 sekunder och motståndaren gör detsamma. När båda är klara så spelas allting upp samtidigt och enligt enkla ”sten-sax-påse”-liknande regler så räknar spelet ut vad som händer om man skulle råka få varanda på kornet. När det är gjort så planerar man sina nästa 5 sekunder osv tills den ena förlorat alla sina enheter. Lite av en modern form av schack.

Spelet har en singleplayerkampanj som är längre än någon orkar ta sig igenom tror jag men det gör inget för det är i Multiplayer som Frozen Synapse visar sin bästa sida. Som alltid är det roligast att spela mot vänner men har man inga som spelar så är det ändå lätt att hitta andra att köra mot i spelets inbyggda challange-menyer.

Jag placerar Frozen Synapse på min topp 5 lista för att det lyckas med konststycket att bjuda på avancerad taktik med lätta och enkla regler. Vem som helst kan spela det och förstå hur det fungerar utan att behöva blanda in siffror och tabeller som ofta tynger strategititlar. Grafiken är ren och snygg och gör vad den ska och omspelningsvärdet är enormt. Ett väldigt bra spel helt enkelt.

Bookmark the permalink.

5 Comments

 1. Pingback: Goty 2011: Årets 5:e bästa spel « Peter Ahonen

 2. Det här verkar riktigt bra. Som vanligt blir man tipsad om massa spel man har missat ;)

 3. Har bara hunnit spela en del av demot men gillade det lilla jag testade (har dock hela spelet från Humble bundlen).
  Ett väldigt speciellt spel! Aldrig spelat nåt liknande.

  Till dess jag såg en kommentar om att du ska slänga in Battlefield 3 nåntsans tänkte jag att din lista kunde bli ganska intressant ;) Nåja, den började iaf bra! :D

  • Det kan ju vara något annat ointressant jag byter ut mot BF3 :) Iofs kan jag skvallra om att 3 av mina platser kommer vara alltför självklara val men det hänger lite på att jag för det mesta spelar förra årets spel :)

   Och ja.. det här är väldigt speciellt. Fascinerar mig att dom har lyckats göra ett så enkelt och självklart spel som ändå är helt annorlunda än något man spelar tidigare. Jag gillar ju strategi/taktikspel men tyvärr sitter dom ofta fast i StarCraft/Dawn of War/Command&Conquer-träsket. Det här spelet kom som en frisk fläkt av nytänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>