Årets Spel #4

Jag har haft lite problem att bestämma mig för plats 4 på den här listan. Några av topp-placeringarna är jag helt säker på men just plats 4 finns det ju flera bra spel som egentligen kvalar in på. Ett tag lutade jag åt att sätta Deus Ex: Human Revolution här. Det var ju ett riktigt bra spel men i slutändan fanns det vissa aspekter med det som petade bort det. Först och främst handlar det om att det egentligen inte berörde mig. Spelet tog upp viktiga frågor i handlingen men blev aldrig personligt. Gameplayet (minus bossar) var gediget men nu har jag gjort det liksom. Det var 25 roliga timmar men jag längtar inte tillbaka.

Längtar tillbaka gör jag dock till det spel jag till slut spikade på plats 4. Panzer Corps! Jag vet..jag är som en skiva som hakat upp sig och jag har redan gett det här spelet massa cred på andra ställen i bloggen. Det undanröjer dock inte det faktum att Panzer General (som PC bygger på) har varit ett spel som jag ständigt återkommit till och spelat titt som tätt sedan jag först spelade det runt -97. Med andra ord har det hållit i snart 14 år. Eftersom Panzer Corps dessutom är bättre på precis alla punkter tyder det mesta på att det här är ett spel som jag kommer längta till och spela en mycket mycket lång tid framöver.

Snöigt.. men jag blir ändå varm inombords.

Snöigt.. men jag blir ändå varm inombords.

För den som är obekant med alla ovan namnen kan jag bara kort beskriva att spelet låter dig axla rollen som tysklands härförare under 2a världskriget och i en lång serie turordningsbaserade stridsscenarion ska man man föra sin armé till seger mot de allierade. Det strategiska djupet är stort ( man får tänka på väder, supply, moral, olika enheters duglighet beroende på miljön och mängder av andra detaljer) men spelet presenterar all information, där och när man behöver den, på ett föredömligt sätt och man kan hoppa rakt in och spela tex multiplayer utan förkunskaper.

Precis som Frozen Synapse så är det här ett spel som gör strategi på ett väldigt lättillgängligt sätt utan att kompromissa med djupet. Det går snabbt att komma in i men ju mer man vill gräva i det desto mer bjuder det på. Kan man dessutom dela ut en guldstjärna för att man lyckats göra allting rätt i produktionen så är Panzer Corps värt en sådan.

Bookmark the permalink.

12 Comments

 1. Trååååååååkigt! Next!

  Jag älskar ju moderna retro, men jag tror jag hoppar denna pojkdröm från 90-talet.

  *kram*

  • Ber såklart om ursäkt för att jag inte lyckas underhålla fröken jag-har-inte-skrivit-något-på-veckor-Blaxell :)

   Kanske är något mer Frances-aktigt på G till morgondagen.

 2. Pingback: Spelkriget » Årets 4:e bästa spel

 3. Pingback: Årets Spel 2011 – Årets 4:e bästa spel « Spelkänsla

 4. Pingback: GOTY 2011: Årets 4:e bästa spel. « Peter Ahonen

 5. Roligt med lite udda val. Älskar strategi själv, men kanske inte nördat ner mig riktigt i de här titlarna

  • Nej är väl kanske lite nischat men Panzer Corps är inte fullt så nördigt som man kan tro.. Det är mer Strategi-lite (om man räknar bort Dawn of War och Starcraft och sånt…

 6. Yay, ännu ett spel som inte finns med på var och varannan lista. Tänk om allas listor kunde vara såhäer egna? Vilken dröm…

  Inte för att dte här verkar vara något för mig, men det är grymt intressant att läsa om ändå! :D

  • Tror det är lite likriktat på många sidor iom att de flesta är fast framför sina konsoller och då finns det ju inte så många spela att välja på längre :)

 7. Pingback: Goty’11: Årets 4:e bästa spel. « Sätrapôjk

 8. Pingback: GOTY 2011 – Årets Fjärde Bästa Spel « Slash Double Jump

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>