Årets Spel #3

Egentligen borde kanske Battlefield 3 inneha den här platsen eftersom det är ett grymt bra spel jag vet att jag kommer spela mycket det närmsta året. Men när jag väl kom att tänka på BF3 så hade jag redan skrivit huvuddelen av den här texten så jag tänker hålla fast vid mitt ursprungliga val och ge Bronsmedaljen i Årets Spel till det absolut roligaste spelet jag spelat i år, Dungeons of Dreadmor.

Med roligaste menar jag inte ”åh vad fint skuggorna ligger på enheterna” eller ”Vad kul det är att min karaktär utvecklas i den här storyn” utan jag pratar om gammalt hederligt skratta-för-sig-själv-lite-som-en-idiot-framför-datorn-kul. För i ärlighetens namn så är spelet ganska fult, ljudet obetydligt och handlingen är kort och gott ”Någon måste rädda världen från Lord Dreadmor, lotten föll på dig och dina överdrivna ögonbryn”, typ.

Dungeons of Dreadmor är i grund och botten en så kallad ”Rogue-like” vilket för den som är obekant med termen brukar innebära typiska rollspelsmekaniska inslag som loot och att man går upp i level osv med extra kryddor som tex slumpade kartor, slumpad allt annat och kanske först och främst Permadeath! Japp.. dör man så är det bara att börja om. Det innebär att jag efter 20h med spelet har en progress på exakt 0%, men vem räknar? :) Det ska dock tilläggas att man kan slå av Permadöden i spelets inställningar om man vill glida fram på en räkmacka.

Förutom att själva spelmekaniken är riktigt välgjord så är det den underbara humorn som spelet är sprängfyllt av, som lyfter DoD till en riktigt härlig upplevelse. Det är i princip omöjligt att beskriva i ett sånt här inlägg men om man uppskattar tex Terry Pratchett eller Douglas Adams så kommer man känna sig hemma här. Överallt finns riktigt härliga beskrivningar av alla förmågor, föremål och monster. Några exempel ser ni här i inlägget. Ibland när man kliver in i ett rum och ett av monstren tittar på en kanske den säger till sina monsterkollegor ”Perfekt, jag behöver bara några såna här så till går jag upp i level” och det finns mängder av andra härliga kommentarer.

Det var länge sen jag satt och skrattade för mig själv framför datorn men med Dungeons of Dreadmor kom det nya underbara ögonblick hela tiden som fick mig att allt från småle till gapskratt (nej jag gapskrattar aldrig men nära var det).

Nu är dessutom så bra timeat att Dungeons of Dreadmor är daily deal idag på Steam och kostar bara 10kr. Japp 10kr.

Bookmark the permalink.

9 Comments

 1. Pingback: Årets Spel 2011 – Årets 3:e bästa spel « Spelkänsla

 2. Pingback: GOTY 2011 – Årets Tredje Bästa Spel « Slash Double Jump

 3. Ah, jag satt ju och kikade på det här spelet igår! Om det kostar 10 pix är det ju inget snack om saken. Permadöd låter lite för hardcore för min del (jag måste ha tid att spela alla andra Steamspel jag köpt!).

  Steamrean i december har varit galen. Har nog aldrig köpt så många bra spel för så lite pengar förut.

  • Livsfarligt med Steamreor såhär när man egentligen borde lägga pengarna på grejer till andra :)

   Men ja.. 10 spänn har man råd med. Spelet är värt betydligt mer.

 4. Pingback: Goty 2011: Årets tredje bästa spel. « Peter Ahonen

 5. Har inte hunnit spela mycket (lallade runt med 3 olika karaktärer på övre våningarna i jakt på en cheevo) men får jag gå efter det lilla jag sett så tycker jag att detta är ett spel mycket värdigt en plats på en topp fem-lista :D

  Bra text :)

  • Tack. några tycker säkert att det är ett konstigt spel att ha med på en sån här lista men det är ett av de spel jag haft roligast med av årets släpp och det är det som spel ska vara för mig.

   Var det den julchallangeachievementen du letade efter?

   • Precis :) Fick inga ägg i början av mina banor och spelade vidare tills jag dog med karaktärerna :D

    Ja det vinner på humorn, helt galet bra :D Min lista över bästa spel i år kommer bli så kul att skriva just för att jag inte kommer behöva jämföra äpplen och päron (DoD = äpple, BF3 = päron) ;)

    • Hehe ja.. det är ju som vi kom fram till på twitter egentligen bara en lång onumrerad Hall of Fame man borde ha.. Du hojtar väl till när du skrivit ihop någon?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>