Hoppa till innehåll

Kategori: Uncategorized

Försökt överleva i avgrunden

Efter ha undvikt Surviving Mars och Surviving the Aftermath så föll jag till sist dit nu när Surviving the Abyss släpptes i Early Access på Steam. Men jag är ju rädd för havsdjupet? Då verkar det ju märkligt att nappa just nu. Rent tekniskt kan man väl säga att det nog är ännu sämre att vara på Mars eller efter apokalypsen men det känns inte riktigt lika relaterbart som det nattsvarta mörker som trycker runt basen i Surviving the Abyss.

Eftersom spelet fortfarande är i Early Access ska jag inte gå in speciellt djupt på detaljerna i det men premissen är att man ska bygga en station på havsdjupet där man kan hålla på och förädla den ädla konsten människo-kloning långt bort från alla PK-fascisters snokande.

Problemet med havsdjupet är ju att det (som jag alltid vetat) hela tiden försöker döda en och det är ett fasligt arbete att balansera El, ljus, mat, byggmaterial och nya kloner som kan jobba samtidigt som man försöker expandera för att hitta ny DNA för att skapa bättre och mer långlivade kloner.

Det är i den jongleringen mellan prioriteter som jag bestämde mig, efter några timmar för att låta spelet vara någon månad till i alla fall i väntan på lite bättre balans. Det man behöver för att växa/expandera äter i princip (och ibland bokstavligt) upp all ökning man åstadkommer och lagom till att man börjar få igång maskineriet så börjar ens kassa nybörjar kloner vittra sönder.

Jag hoppas de kan finslipa upplägget lite så det känns lite mer görbart att faktiskt skicka runt lite expansioner osv och ändå lyckas behålla den täta känslan av utsatthet som spelet har nu.

Gränssnittet är inte speciellt vackert heller, men funktionellt och de har verkligen lyckats med undervattenskänslan på ett sätt jag inte upplevt sen Subnautica.

Mitt första omdöme efter ca 4h med Early Access versionen är det lyckas förmedla de delar jag tror de velat med temat och att jag kommer plocka upp det igen och spela om jag hör något om uppdateringar med balanseringar.

Underwater base in the dark depths in game.
Lämna en kommentar

Bakslag med framsteg i Torchlight II

För en tid sedan gav jag mig på den gamla succén Torchlight II. Det var i väntan på Diablo II Resurrected som suget efter action-rpg-nostalgin till slut blev för stor.

Men att spela igenom spelets berättelse är ju en sak. Det har jag gjort förr. För att ge mig ny utmaning den här gången tänkte jag att jag faktiskt skulle försöka klara alla framstegen i spelet. Det finns nog inget spel där jag brytt mig om att ta alla och jag brukar traditionellt sett inte bry mig om att låsa upp dem alls.

Kul sätt att göra något nytt av något gammalt tänkte jag och satte igång.

En insikt som snart slog mig var att jag kanske valt fel spel att göra detta med. Förutom mängder av framsteg kopplade till huvuduppdrag, sidouppdrag eller mer obskyra saker att hitta på i spelet så finns det nämligen också en stor mängd framsteg som bygger på att man ska återupprepa vissa sker ett orimligt antal gånger.

Exempel är ”Slå 100.000 kritiska träffar” eller ”Sälj 50.000 saker”. Och för att få ett perspektiv på hur orimliga vissa av dessa är så kan jag säga att jag under ca 110h spelat igenom hela berättelsen i spelet med 3 olika karaktärer, fortsatt till level 90 med en karaktär(vid berättelsen slut var level runt 55) och mina nuvarande värden på båda exemplen är att jag slagit ca 40.000 kritiska träffar och sålt snart 5.000 saker.

Förutom några återstående framsteg kopplade att spela på hardcore-läget så är det bara den här typen av själadödande framsteg kvar att ta.

Jag tror med andra ord att jag kommer få ge upp på mitt första försök att ta alla framsteg i ett spel.


Lämna en kommentar

Ingen tid för Imperiens Tid

Eftersom jag prenumererar på Gamepass utnyttjar jag gärna möjligheten att testköra lite blandade spel då och då. Det innebär även att jag ibland plockar upp spel jag spelat en gång i tiden för att se hur jag upplever dem idag. Ibland borde jag inte göra det.

Nu i helgen föll andan sig så att jag installerade Age of Empires Definitive Edition. Jag minns än när jag fick min piratkopierade version av AoE att fungera och jag la kväll efter kväll på att slussa runt präster och ryttare för att sakta nöta ner fiendens murar och arméer. Tills sist hittade jag fuskkoder och det blev rymdgubbar och sportbilar istället som kämpade mot elefanter och spjutkastare.

Ibland hände det förr i tiden att spel anpassades efter processorns beräkningshastighet vilket ledde till att spel snabbspolades på nya processorer. Kanske råkade man ut för det när man sparkade igång AoE igen och i ivern att rätta till det råkade man visa spelet i ultrarapid istället. För inte kan väl spelet varit så otroligt långsamt när det begav sig?

Jag är ju ingen Starcraftspelare som hamnar ut skyhöga Actions Per Minute. Det är till och med så att jag föredrar turordningsbaserade spel för att man sätter tempo själv. Men det är skillnad på att ha betänketid inför ett viktigt drag och att sitta och vänta .. och vänta.. och vänta.. på att enheterna ska göra det man bett dem eller ta sig dit man vill.

Upplevelsen jag fick var att hela spelet rörde sig genom en flod av melass.

Som om det inte var nog verkar man behållit AI från den tiden och jag fick vara glad om enheterna då och då faktiskt tog den väg till målet jag tänkte mig. Helst gick de runt några kvarter av baserna så fort det stod en annan enhet i vägen. Kanske var det social distansering som gällde? ”Bättre jag tar en promenad än att vänta i kö bakom den här snubben.”

Jag uthärdade ändå ett gäng scenarion och hoppades jag skulle bryta igenom melassväggen och få upp ångan någon gång. Men nej. Age of Empires når inte fram till ångmotorer. Nådastöten blev när jag blev påmind att större scenarion i RTS på den tiden alltid slutade med en lång process av:

Bygg upp armé. Attackera och döda ett gäng. Besegras. Bygg en ny armé. Attackera och döda ett gäng till. Nå lite längre in i fiendebas. Besegras igen. Bygg ytterligare en ny armé, attackera och riv några byggnader. Besegras ännu en gång. Upprepa några gånger till man fått ordentligt övertag. Micromanagera en sista armé som ska försöka avsluta fienden medan hemvändande bönder ströbygger försvarstorn lite här och där och enstaka nya soldater nöter ner ens trupp om man inte håller ett vaksamt öga och byter måltavla regelbundet.

Det blev enbart bild från AoE II för det gick snabbare att avinstallera första än det gick att få till något att skärmdumpa.

Nej.. jag har sällan riktigt tråkigt med strategispel men så fort nostalgin lagt sig så var Age of Empires faktiskt riktigt tråkigt. Det blev en avinstallation samma kväll och istället installerade jag Age of Empires II Definitive Edition.

Gissa vad? Japp.. det var också tråkigt av samma anledning. Snyggare dock.

Nu står hoppet till Age of Empires III.

Lämna en kommentar

Gods and Demo-nsters

Jag vet.. det heter inte Gods & Monsters längre.. Men det borde göra det.

Istället heter det Immortals: Fenyx Rising vilket varken är lätt att säga eller stava rätt. Dock var det lätt att prova demot för det fanns på Stadia. Man klickade länken och kom direkt till spelet. Precis som du kan göra här ovan om du läser före Säga vad man vill om streamingtecknologi men för demon ser jag verkligen inget annat än fördelar.

Jag har ju varit lite nyfiken på spelet redan sedan det hade ett bra namn och till min glädje så var det ungefär så som jag tänkt mig. Jag uppskattar bland annat den lite serieliknande stilen. Den fungerade bra i sammanhanget och var precis lagom färgrann för att det fortfarande skulle vara behagligt att se på. (Journey to the Savage Planet och Outer Worlds gick över gränsen).

Det som förvånade mig mest var att dialoger m.m. kryddades med en hel del humor. Det kanske inte alltid var den mest sofistikerade komedin men med tanke på att komedin säkert härstammar från antikens Grekland precis som resten av spelets tema så får man ju ge det lite svängrum.

Precis som en gammal favorit, Call of Juarez: Gunslinger, så använder sig Immortals av berättarstilen ”kraftigt överdrivet som blir verklighet i spelet tills någon rättar historien”. Och ja, det är billigt knep… men jag gillar det. En berättelse om en strid med en cyklop blir ju mycket coolare om cyklopen skjuter laser från ögat.

Baserat på demot är det här ett spel jag kommer försöka spela ganska snart efter det kommer ut. Även om man inte riktigt vet vad som döljer sig i det fullständiga spelet behöver man ibland bara hoppas på att det är en skatt man hittat.

Lämna en kommentar

Villvarabloggare

Dags att komma igång med bloggen igen.

Hittade mina gamla inlägg på Way Back Machine och kände att det var ju faktiskt rätt skoj att skriva. Jag vill ju fortfarande vara gamer och har tillräckligt med tankar om spel och branch för att det är svårt att få rum med det i sociala medierkanaler.

Bloggen hade inte många läsare då det begav sig och lär bli än färre nu när folk gått över till att se videor istället.

Det gör inget.

Men om du ändå hittat hit är du välkommen och förhoppningsvis får du någon behållning ut av besöket.

Dags att lyfta.

Lämna en kommentar